Menu
Barówka Amerykańska

Borówka amerykańska (wysoka) jest wielce docenianym na całym świecie, smacznym i zdrowym owocem. Jej uprawa zapoczątkowana została przed wieloma wiekami w Ameryce Północnej. Owoc borówki ceniony jest nie tylko za wspaniały smak, ale również ze względu na walory odżywcze i lecznicze. Badania naukowe wykazały, że spożywanie borówki amerykańskiej pomaga w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, co stanowi doskonałe uzupełnienie w profilaktyce zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Owoce borówki niszczą patologiczne bakterie będące przyczyną biegunek, dzięki fitoestrogenom (przeciwutleniaczom) regulują poziom cholesterolu, opóźniają rozwój niektórych nowotworów, a także hamują objawy starzenia. Znane jest także dobroczynne działanie owoców borówki na wzrok (szczególnie polecane dla kierowców i osób długo wpatrujących się w monitor komputera).
Dzięki swym licznym walorom owoce borówki amerykańskiej zostały nazwane owocem XXI-go wieku! Serdecznie polecamy!

Tabela 1. Zawartość składników mineralnych w 100 g świeżych owoców borówki wysokiej (Kazimierz Smolarz: Borówka i żurawina – zasady racjonalnej produkcji).

Składnik Jednostka miary Zawartość
Woda % 82,3
Wartość energetyczna g 62,0
Białko g 0,7
Tłuszcze g 0,5
Węglowodany g 15,3
Substancje włókniste g 1,5
Popiół g 0,3
Wapń g 15,0
Magnez g -
Fosfor g 13,0
Zelazo g 1,0
Sód g 1,0
Potas g 81,0
Witamina A mg 100,0
Tiamina mg 0,03
Ryboflawina mg 0,06
Niacyna mg 0,50
Kwas askorbinowy mg 14,0