Borówka amerykańska (wysoka) jest wielce docenianym na całym świecie, smacznym i zdrowym owocem. Jej uprawa zapoczątkowana została przed wieloma wiekami w Ameryce Północnej. Owoc borówki ceniony jest nie tylko za wspaniały smak, ale również ze względu na walory odżywcze i lecznicze. Badania naukowe wykazały, że spożywanie borówki amerykańskiej pomaga w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, co stanowi doskonałe uzupełnienie w profilaktyce zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Owoce borówki niszczą patologiczne bakterie będące przyczyną biegunek, dzięki fitoestrogenom (przeciwutleniaczom) regulują poziom cholesterolu, opóźniają rozwój niektórych nowotworów, a także hamują objawy starzenia. Znane jest także dobroczynne działanie owoców borówki na wzrok (szczególnie polecane dla kierowców i osób długo wpatrujących się w monitor komputera). Tabela 1. Zawartość składników mineralnych w 100 g świeżych owoców borówki wysokiej (Kazimierz Smolarz: Borówka i żurawina – zasady racjonalnej produkcji).
|